НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.06.2024 - Над 400 деца и младежи участваха в „Горска класна стая“ в ПП „Шуменско плато“

Над 400 деца и младежи участваха в уроци, проведени от служители на Дирекция на Природен парк „Шуменско плато“ по повод кампанията на Изпълнителна агенция по горите, наречена „Горска класна стая“.

Кампанията стартира с поход до „Хан Крумския“ скален манастир, в който се включиха 75 души. По време на прехода експертите от Парка представиха дейността на Дирекцията и спецификите на лесовъдската професия. На терен бяха показани и уникални представителина растителния и животинския свят.

Това бяха и темите на уроците, които експертите проведоха с деца и ученици от различни възрасти на СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ „П. Волов“, НУ „Княз Борис I“, СУ „Тр. Симеонов“, НУ „Илия Р. Блъсков“, СУ „Сава Доброплодни“, както и първокласници от училището в село Ивански. Някои от уроците включваха знания за прилепите и посещение на пещера „Бисерна“. В горската класна стая обучение получиха и ученици от 8 до 10 клас на духовно училище НЮВВАБ. 

Огромен интерес предизвика шатрата на ДПП „Шуменско плато“ по време на общоградския хепънинг по повод Деня на детето. През арт работилницата и горските игри преминаха множество деца и родители.

Интерес към кампанията за популяризиране на лесовъдската професия и дейностите в горите проявиха и клубове по интереси и детски занимални „Знание“, „Смарт кидс“, „Защо“ и  т.н.

Горските педагози в Парка ще продължат да работят с деца през цялото лято. Занятия ще се правят по заявка на организирани групи. Ще бъдат предложени темите за най-разпространените дървесни видове, как да оцеляваме в гората, лесовъд за един ден и други, като ще се акцентира върху заниманията на открито.