НачалоНовини 2024/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.02.2024 - 32 000 проверки през януари извършиха служители на ИАГ и РДГ

32000 проверки по контрол по опазване на горските територии, за спазване на горското и ловно законодателство, извършиха служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите през януари.

Ежедневните инспекции са с цел превенция, предотвратяване на посегателства и нерегламентирани дейности, установяване и санкциониране на нарушителите. За констатирани незаконни практики на виновните лица са съставени 733 акта, от които 723 по Закона за горите и 10 по Закона за лова и опазване на дивеча.

Задържани са 48 плътни куб. м. фасонирана и обла строителна дървесина, 240 пространствени куб. м дърва за огрев, 10 моторни превозни средства, 34 каруци, 17 моторни триона, 7 законни ловни оръжия и др.    

Засилените проверки продължават и през месец февруари. Екип на Регионална дирекция по горите – София предотврати извършването на незаконна сеч в землището на с. Литаково, общ. Ботевград. На място са заловени нарушителите, които до пристигането на горските служители са успели да добият 2 кубика дървесина. На лицата са съставени актове по Закона за горите. Задържани са дървесината и бензиномоторин трион.                                      

За трети път от началото на годината горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица установяват дървосекачи с фалшива горска марка. Нарушението е констатирано в землището на с. Краводер, община Криводол. 

Горски служители на РДГ Бургас наложиха четири акта за сеч на 70 кубика дървесина от черен бор без позволително. Нарушението е установено по време на рутинен обход в землището на с. Зайчар, общ. Айтос. Проверяващите констатирали, че дървосекачите работят в маркирани насаждения, предвидени за сеч през 2024 г., но без издадено позволително.