НачалоНовини 2023/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.12.2023 - Инж. Стоян Тошев: Проверките от екипите на ИАГ и РДГ за законния произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета вече започнаха.

 

Днес за шести пореден път стартира  благотворителната коледна кампания на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), която тази година е под надслов "Елхички с кауза: Прави добро без пауза!".

Пред представителите на медиите изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев каза, че проверките за законния произход на предлаганите на пазара коледни елхи вече са започнали. От началото на седмицата екипи горските служители от ИАГ и регионалните дирекции по горите извършват инспекции на тържищата и търговските обекти в цялата страна. До момента са установени около 10 бр. незаконни елхи.

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина (бяла или жълта) със серия и номер. Транспортирането на коледните елхи от мястото на добив до обекта за продажба се извършва с превозен билет, в който са вписани сериите и номерата на пластините. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив. Пластините са за еднократна употреба.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластини.

При покупката на коледни елхи без пластини и в случай на съмнение за незаконна търговия може да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.