НачалоНовини 2020/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

28.01.2020 - Природен парк „Странджа“ отбеляза своята 25 годишнина

Експозиция от детски рисунки за Природен парк – Странджа и най-хубавите песни за гората посрещнаха гостите и приятелите на най-голямата защитена територия в България на тържество по повод юбилея. 

Природен парк Странджа е учреден със заповед през януари 1995 г. като целта на създаването му е била да опази уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и да съхрани самобитния странджански фолклор, култура и историческо наследство. Горите заемат над четири пети от територията на Природния парк. Именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия като лесовъди стоят в основата на инициативата за обявяването му. Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. 

„Природен парк “Странджа” е особено важен елемент от националната мрежа на защитените територии в Република България. Затова вярвам, че благодарение на Вашите знания, опит и подходящи управленски практики ще бъдат осигурени благоприятни възможности за опазване на съществуващите редки и застрашени растителни и животински видове“, бе подчертано в поднесеното от името на министър Десислава Танева, приветствено слово. Гостите бяха поздравени от името на изпълнителния директор на ИАГ, инж. Мирослав Маринов. 

На тържеството присъстваха  инж. Тони Кръстев, директор на дирекция „Горско стопанство“ в ИАГ, проф. Иван Палигоров – председател на Съюза на лесовъдите в България, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, кметове и зам.-кметове на общините в региона, директорите на регионални дирекции по горите Сливен и Бургас, всички бивши директори на ПП „Странджа“, директори и зам.-директори на горски и ловни стопанства на територията на природния парк, представители на Българска федерация по биоразнообразие, десетки приятели на парковата дирекция. 

Плакети и грамоти за особени заслуги получиха инж. Жеко Спиридонов и д-р Дико Патронов. 

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност