НачалоНовини 2023/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.03.2023 - Минута мълчание в памет на загиналите лесовъди и почит към миналото

Всяка година по традиция преди началото на Седмицата на гората, лесовъдската колегия засвидетелства своето уважение и преклонение пред всички лесовъди и горски служители от различните краища на България, отдали живота си за горското дело. 

„Да защитаваш гората е кауза. Днес лесовъдската колегия се прекланя пред тези ратници на българската гора. Съюзът на лесовъдите в България (СЛБ) ще продължи да издирва своите герои и да работи за достойното им вписване в нашата горска история“, подчерта в словото си към всички присъстващи, проф. д-р Иван Палигоров, декан на ФСУ и председател на Съюза на лесовъдите в България (СЛБ). Той изрази благодарност към всеотдайния труд на предците, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори. 

В събитието участие взеха  инж. Валентин Чамбов - зам.-министър на земеделието, инж. Стоян Тошев - изпълнителен директор, инж. Димитър Баталов - главен секретар, директори на дирекции и експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет, представители от Съюза на лесовъдите в България, Регионална дирекция по горите – София, Дирекция на Природен парк „Витоша“, преподаватели и студенти от Лесотехническия университет (ЛТУ), представители на браншови организации, ветерани лесовъди и приятели на гората.  Пред паметната плоча в двора на ЛТУ те отдадоха едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя в памет на загиналите лесовъди.