НачалоНовини 2015/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.03.2015 - Почетоха паметта на загиналите лесовъди с венци и цветя

Всяка година по традиция преди началото на Седмицата на гората, лесовъдската колегия засвидетелства своето уважение и преклонение пред всички лесовъди и горски служители от различните краища на България, отдали живота си за горското дело. 

Доц. д-р Георги Костов поднесе цветя пред мемориала в двора на Лесотехническия университет от името на ръководството на Министерство на земеделието и храните. Венци и жербове бяха положени от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), Съюза на лесовъдите в България, Регионална дирекция по горите – София, преподаватели и студенти от ЛТУ, научни работници от Института по гората при БАН (ИГ при БАН), ветерани лесовъди, приятели на гората. 

В словото си проф. Иван Палигоров  изрази благодарност към всеотдайния труд на нашите предци, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори. „Дълъг и сложен е житейският път, извървян от няколко поколения лесовъди в защита на каузата за опазване на българската гора и за развитието на горското дело у нас. И ако те са устояли на всички превратности на времето, това се дължи на техните морални ценности, борческия дух и на всеобщата подкрепа на народа ни, животът на който е дълбоко свързан с гората, както и с ресурсите и функциите, които тя осигурява. Съюзът на лесовъдите ще продължи да издирва своите герои и да работи за достойното им вписване в нашата горска история. Нека ние съвременниците да бъдем изпълнени с повече вяра в успеха на това непреходно дело, в името на запазването на Великата българска гора!“, подчерта проф. Палигоров.