НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.04.2023 - Горските структури отбелязват Деня на земята с редица инициативи

Във връзка с  Деня на земята - 22 април, горските структури организират редица прояви в цялата страна, съвместно с партньорски организации, общини и училища.

Първите събития вече са в ход. Експертите от ДПП „Врачански Балкан“ проведоха образователни игри заедно с деца от СУ „Христо Ботев“, с. Долни Цибър, клуб „Млад еколог“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие, ученици от ПГ ”Димитър Маринов”, гр.Вълчедръм. Освен с интересни тематични презентации, представени от по-големите ученици, събитието беше наситено и с много емоции, които предизвика модното ревю от рециклирани материали, представено от малките възпитаници на Детска градина „Щастливо детство“ от с. Долни Цибър.

Дирекцията на природен парк „Сините камъни“ днес посрещна деветокласници от ПГХТ "Акад. Н. Неделчев", гр. Сливен. Експертите на парка бяха подготвили интересна информация и материали, с които спечелиха вниманието на учениците.

В рамките на предвидените дейности в утрешния ден, експертите на Дирекцията на ПП "Шуменско плато" ще отбележат празника заедно с формациите към Общински младежки дом - Шумен. Присъстващите ще научат повече за биоразнообразието в парка, ще бъде показан и образователен филм. Предвижда се и четене под надслов "Природата в любимата книга", като участниците ще имат възможност да прочетат откъс от любимо произведение. Инициативата ще завърши с почистване на маршрут "Релакс" и част от лесопарк "Кьошковете"

За учениците и децата от гр. Рила експертите на ДПП „Рилски манастир“ са подготвили викторина, свързана с опазването на околната среда и факти за биоразнообразието и ландшафта на природния парк. Ще има и много награди.

Представители на ДПП „Витоша“ ще се включат в акция по почистване на района около манастира "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в пернишкото село Кладница, на 22 април. Организатори са настоятелството към Светата обител.

През следващата седмица инициативите, свързани с Деня на земята продължават в Бургас, където второкласници от Начално базово училище – Бургас ще посрещнат експертите на ДПП „Странджа“. Занимания на горските педагози от ДПП „Врачански Балкан“ предстоят с деца от  СУ "Климент Охридски" с. Зверино, ДГ „Брезичка“, гр. Враца.