НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.04.2023 - Инж. Здравчо Тодоров награди млади кюстендилски художници

Инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите - Кюстендил, връчи наградите на отличените участници в конкурса за детска рисунка. Награждаването се проведе в сградата на Регионалната дирекция. 

Конкурсът, иницииран по повод Седмица на гората, тази година беше на тема „Обичам гората и нейните обитатели“. Младите художници бяха разделени в три възрастови групи, като преобладаваха таланти от първи и пети клас. 

По време на награждаването инж. Тодоров поздрави младите художници и благодари за разнообразните и интересни творби.

“Над 160 рисунки пристигнаха в Дирекцията от талантливи деца. Искам да Ви благодаря за тези красиви творби. Беше изключително трудно на комисията да избере първенци сред толкова много и креативни произведения. Затова решихме да удвоим наградите във всяка възрастова група“, каза инж. Тодоров. 

За Регионална дирекция по горите инициирането на конкурс за рисунка се превърна в традиция и има за цел да даде възможност на децата от началните и средни училища на територията на двете области на Дирекцията, Перник и Кюстендил да проявят своето въображение, креативност и отношение към природата. 

Отличените млади таланти получиха грамоти, пособия да рисуване и рекламни материали от дирекцията.

Близо 50 ученици от основни училища в Кюстендил, експерти от Регионалната дирекция и Държавно горско стопанство –Кюстендил залесяваха с фиданки от черен бор в землището на село Ломница. 

Инж. Димитър Здравков, заместник-директор на РДГ - Кюстендил запозна учениците с метода на залесяване, разказа за необходимата грижа и съхранение на фиданките от черен бор. Сред красивата природа децата бяха ангажирани и с желание участваха и в разнообразните игри и занимания, свързани с опознаване на гората и лесовъдската професия.

В края на деня получиха подаръци и лакомства като спомен от забавния горски следобед. Малчуганите обещаха, че няма да замърсяват природата, ще пазят гората от пожари, защото тя е национална гордост и богатство. 

Инициативата се осъществи съвместно с Югозападно държавно предприятие град Благоевград, ДГС-Кюстендил и ДЛС-Осогово.