НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.04.2023 - Много и разнообразни инициативи по повод Седмица на гората се проведоха на територията на РДГ – Пловдив

Забавления и радостни емоции изпълниха детска градина „Слънце” гр. Пловдив на празника, организиран от  Дирекцията. Горски педагози и служители, с интересни игри и занимания обясниха на малчуганите защитната роля на горите, разказаха им за грижите, които полагат лесовъдите, както и за необходимостта всички хора да пазят гората и да я обичат. Малките възпитаници опознаваха различни животни, дървесни видове и растения, които обитават нашата гора. В двора на детската градина бе залесена кедрова фиданка. Всички малчугани получиха подаръци под формата на образователни материали  и фиданки от бял бор, които да  засадят  и отгледат.

Под егидата на РДГ-Пловдив и тази година се проведе традиционното награждаване на децата от Комплекса за социални услуги „Олга  Скобелева”, участници в конкурса за детска рисунка на тема „Гората е богатство”. Възпитаниците на комплекса бяха подготвили празнична програма, в която изявиха своите таланти под формата на есета, стихове, викторина с горски гатанки и презентации. Инж. Антон Бамбалов - зам.-директор на РДГ Пловдив отличи участниците в конкурса с грамоти и награди за първо, второ и трето място. Бяха присъдени и два приза за креативност. Всички останали 49 участника в конкурса получиха специални подаръци под формата на художествени материали и почетни грамоти, като най-малкият участник беше на 6 г.

Служители от РДГ-Пловдив проведоха интересни и занимателни беседи с ученици от първи клас и преподаватели от СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив. Децата научиха за лесовъдската професия, за живота на горските обитатели, за пътя на семенцето от гората до горския разсадник и много други полезни и важни факти за гората. Малките възпитаници с много желание се включваха в разнообразните игри, като опознаваха различни страни на гората и природата и  нелекия труд на лесовъда. Накрая всички заедно посадиха в училищния двор фиданка от кедър. Малчуганите обещаха да се грижат за дръвчето, да го поливат и пазят, да бъдат приятели на гората, на дивите животни и птиците. Всички деца получиха подаръци под формата на образователни материали и фиданки от черен бор, които да засадят и отгледат.

Служители от РДГ-Пловдив, Държавно горско стопанство - Асеновград и ученици от трети клас на ОУ „Георги  С. Раковски“, село Болярци участваха в залесяването на 800 фиданки от летен дъб в землището на село Патриарх Евтимово, община Асеновград. С много настроение, детски глъч и смях, въпреки  хладното време, всички фиданки бяха залесени. Малчуганите с любопитство се докоснаха до работата на лесовъда и се потопиха в приказния свят на гората. Децата научиха, че засаждането на фиданки е само първата стъпка, като последващите усилия по отглеждането на дръвчетата са от изключително значение, за да може след години да се превърнат в истинска гора. Малчуганите зарадваха и трогнаха лесовъдите с голям плакат, на който с големи букви бе изписано: „Вярваме на лесовъда!”

Колегията в Пловдив, пред паметната плоча, поставена в чест на „130 години от създаването на горската служба и горското дело в Пловдивския край” засвидетелства своята почит и признание към всички лесовъди и горски служители от различните краища на България, отдали живота си за горското дело и опазването на българската гора.