НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.04.2023 - Горски специалисти показаха с игри в детска градина в Шумен как се създава гора

На 6 април горските служители от Регионална дирекция по горите – Шумен и Дирекция на природен парк „Шуменско плато“ показаха със забавни игри на децата от Детска градина „Пчелица“ гр. Шумен как се създава гора. Малчуганите поздравиха гостите за техния празник с интересен танц за горските животни. Със забавни и образователни игри децата се запознаха как се създава гора и какви грижи трябва да се полагат за нея. Празникът премина много емоционално и с голямо желание за нови срещи.

Седмицата на гората се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите.

Във връзка с професионалния празник на 4 април се проведе залесяване в землището на село Овчарово. Екипът на РДГ - Шумен съвместно със служители на Държавно горско стопанство - Шумен и Североизточно държавно предприятие Шумен, въпреки лошото време залесиха с явор предварително подготвените площи.

Инж. Николай Стоянов, който е един от най-дългогодишните експерти в РДГ - Шумен поздрави колегите си за празника. „Лесовъдската професия е изключително важна и всичко, което вършим е благородно и в полза на хората. За нас горските няма лошо време и дъждът днес е доказателство за това. Пожелавам на всички ни да ни върви по вода и да постигнем още много успехи през тази година“, каза инж. Стоянов.

Директорът на Регионална дирекция по горите – Шумен инж. Емил Гелов проведе среща с ветерани-пенсионери, бивши служители на РДГ. По време на беседата присъстващите обсъдиха състоянието на горите в областите Шумен и Търговище, както и наболелите теми свързани с тяхното стопанисване, опазване и санитарно състояние. Инициативата за традиционната среща е на РДГ - Шумен и се провежда всяка година в рамките на Седмицата на гората. И наред с професионалните теми, на срещата лесовъдите разказаха кой как живее и какво прави след пенсионирането си. 

Празничните инициативи продължават до края на седмицата.