НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.04.2023 - Започнаха мероприятията, с които РДГ София отбелязва Седмица на гората - 2023

Експерти от Регионална дирекция по горите – София гостуваха на малчуганите от  64 ОДЗ ,,Първи юни‘‘ гр. София.  Децата с любопитство и интерес слушаха за работата на лесовъда и взеха участие в разказа за зеленото богатство на България, споделиха познанията си за горския свят. С характерното детско любопитство разглеждаха семена от различни дървесни видове, от които израстват малките фиданки. Научиха за грижите, които се полагат за тях, за да станат здрави, големи и красиви дървета.

По-големите от тях – учениците от ОУ ,,Отец Паисий‘‘ в с. Габра, община Елин Пелин се запознаха с грижите, които са нужни и се полагат за гората и нейните обитатели. От служителите на РДГ – София те разбраха за важната роля на лесовъда, чиято е отговорността за планирането на дейностите и контрола върху  тях, така че да се радваме на здрави, устойчиви и жизнени гори. Интересът на малчуганите предизвика професията „горски инспектор“, работата на хората, които се грижат за опазването на горите и ежедневно се срещат с недобросъвестни хора, извършващи нарушения срещу гората и природата. Учениците научиха и защо, от кого и как и се маркират дърветата, които ще бъдат отсечени, какво представлява контролната горска марка и превозния билет. 

В двора на училището деца и служители заедно засадиха дръвчета от кестен и липа. Горските специалисти показаха на учениците как правилно се залесяват дръвчета и какво е нужно за тяхното успешно отглеждане. 

По традиция и тази година в чест на празника Седмица на гората, служители на Регионална дирекция по горите - София и Държавно горско стопанство Своге почетоха паметта на лесовъдите и горските работници, положили неимоверен труд за овладяването на ерозионните процеси в района. Пред паметната плоча в с. Искрец, община Своге бяха поднесени венци и цветя и извършено символично залесяване. Отдадена беше почит и пред паметна плоча на заслужилите лесовъди в местността ,,Окол‘‘, гр. Самоков.

За да бъде празникът истински лесовъдски, за да се продължи делото на първите, благодарение на които днес имаме нашата Седмица на гората, служители на РДГ София и Държавно горско стопанство Елин Пелин залесяваха с фиданки от цер в землището на с. Габра, община Елин Пелин.