НачалоНовини 2023/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2023 - 21 март – Международен ден на горите

Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на горите (IDF) през 2012 г. Денят празнува и повишава осведомеността за значението на всички видове гори. На всеки Международен ден на горите страните се насърчават да предприемат местни, национални и международни усилия за организиране на дейности, включващи гори и дървета, като кампании за засаждането им. Темата за всеки Международен ден на горите се избира от Съвместното партньорство за горите.  

Темата за 2023 г. е „Гори и здраве“

Ежегодно се продуцира видео под съответното мото. Тази година видеото може да бъде намерено на следната интернет страница: https://www.youtube.com/watch?v=9pDo0cwDaX4.

Горите предоставят, пряко или непряко, важни ползи за здравето на всички хора – не само тези, чийто живот е тясно преплетен с горските екосистеми, но и хората далеч от горите, включително градското население. Признаването на значението на горите за продоволствената сигурност и изхранването значително нарасна през последните години, но на ролята им за човешкото здраве се обръща по-малко внимание. Храненето и здравето са неразривно свързани: Доброто хранене не може да бъде постигнато без добро здраве и обратното. Следователно, когато се разглеждат връзките с горите, от съществено значение е да се обърне внимание едновременно на здравето и храненето. И все пак горите предоставят и широк набор от ползи за човешкото здраве и благосъстояние извън тези, които обикновено се свързват с продоволствената сигурност и храненето. 

Посланията и фактите, които тазгодишното честване цели да достигнат до всички хора са следните:

Здрави гори за здрави хора

Горите са жизненоважен източник на храна и хранителни вещества.

Близо един милиард души в световен мащаб зависят от събирането на храни от природата, като билки, плодове, ядки, месо и насекоми за да осигурят питателната си диета. В някои отдалечени тропически райони се смята, че консумацията на месо от дивата природа покрива между 60 - 80 процента от дневните нужди от протеини.

Горите са естествени аптеки

Около 50 000 вида растения – много от които растат в горите – имат лечебна стойност. Местните общности използват лекарства, получени от горите, за широк спектър от заболявания и много обичайни фармацевтични лекарства се извличат от горски растения, включително лекарства за лечение на рак от мадагаскарска зеленика и лекарство за малария хинин от хинови дървета.

Здравите гори ни предпазват от болести

Традиционно горите са служили като естествена бариера срещу предаването на болести между животни и хора, но с продължаващото обезлесяване рискът от разпространение на болести от животни към хора нараства. Повече от 30 процента от новите заболявания, докладвани от 1960 г. насам, се дължат на промени в земеползването, включително обезлесяване.

Горите подобряват нашето психическо и физическо здраве

Прекарването на време в гората повишава положителните емоции и намалява стреса, кръвното налягане, депресията, умората, безпокойството и напрежението. Дърветата в градовете също абсорбират замърсители от трафика и промишлеността и филтрират фини частици като прах, мръсотия и дим, които помагат за защита на градското население от респираторни заболявания. 

Горите играят централна роля в борбата с най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено човечеството: изменението на климата

Здравите гори помагат да се контролира глобалното затопляне: горите съдържат 662 милиарда тона въглерод, което е повече от половината от глобалния въглероден запас в почвите и растителността. Горите и дърветата също помагат за буфериране на излагането на топлина и екстремни метеорологични явления, причинени от изменението на климата, които представляват голямо глобално предизвикателство за здравето. Например дърветата, поставени правилно около сградите, охлаждат въздуха и могат да намалят нуждите от климатизация с до 30 процента, като също спестяват енергия.

Горите са застрашени и се нуждаят от нашата помощ

Десет милиона хектара – приблизително еквивалента на 14 милиона футболни игрища – гори бяха загубени годишно поради обезлесяването между 2015 г. и 2020 г. Горските насекоми увреждат около 35 милиона хектара гори годишно. Пожари засягат приблизително 98 милиона хектара гори в световен мащаб през 2015 г. Чрез щадящи горите политики и увеличени инвестиции в гори и дървета можем да защитим нашата планета и нашето здраве. 

 
Документи