НачалоНовини 2022/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.07.2022 - ИАГ сигнализира министър Иванов за повишена опасност от пожари и необходимост от спиране на косенето на ливади

По информация на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ)  от началото на юли до момента са регистрирани 55 горски пожара. Те са засегнали обща площ от 4 586 дка горска територия, от които 1 252 дка иглолистни и 2 589 дка широколистни гори, 102 дка смесени насаждения, 143 дка треви и незалесени горски площи. 1 377 дка са пораженията само от последния пожар над село Калугерово. 

Агенцията сигнализира министъра на земеделието д-р Иван Иванов за повишената опасност от пожари. Сред водещите причини за възникването им е косенето на ливади, което е и причина за издаването на забраната за тези дейности в следващите дни. ИАГ е държавен контролен орган и следи пожароопасната обстановката в страна и информацията, свързана с повишаване на  опасността от  възникване на пожари в горите. Поради високите температури през последните дни, липсата на валежи, обстановката в страната се усложни и рискът от възникване на пожари достигна екстремни стойности. Прогнозата е запазване на високите температури и тенденцията за трайно засушаване, поради това е наложително да се предприемат мерки за намаляване на опасността от възникване на горски пожари. Това налага спиране на земеделски дейности, като косене с машини и палене на стърнища, като едни от често срещаните източници на опасност за причиняване на пожари. 

С цел опазване на земеделските и горски територии, Министърът на земеделието е издал на 22 юли 2022 г. Заповед за забрана за косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти през периода от 25.07.2022 г. до 07.08.2022 г., включително. 

При неспазване на Заповедта ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции.

Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите отправят отново апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваване в горските територии, както и в непосредствена близост до тях.