НачалоНовини 2022/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.07.2022 - Започват засилени проверки в горските територии на регламентираните места за туристи, в които е разрешено да се пали огън в софийския регион

Започват засилени проверки в горските територии в софийския регион на регламентираните места за туристи, в които е разрешено да се пали огън. Поради тенденцията за продължително трайно повишаване на температурите в следващите дни Регионална дирекция по горите – София е предприела и направила необходимата организация за съвместни проверки със служители от Природен парк „Витоша“, Държавно горско стопанство – София, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и СДВР в районите, в които се пали открит огън от страна на посетителите в горските територии.

Регионална дирекция по горите-София напомня, че по време на пожароопасния сезон, който е обявен в цялата страна е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места. При забелязване на пожар незабавно трябва да се обадите на тел. 112, тъй като предприемането на своевременни действия по потушаването му значително намалява размера на причинените щети – материални и екологични.

През вчерашния ден служители от РДГ-София и МВР съвместно са извършили проверки по повод зачестилите закононарушения в горските територии през последните месеци в териториалния обхват на Държавни горски стопанства Самоков и Ихтиман. Инспектиращите са съставили 7 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и са задържали 4 моторни превозни средства и 6,5 пространствени кубически метра дърва за огрев. При проверката на две от задържаните МПС, след подаден светлинен и звуков сигнал, едното превозно средство предприема маневра, която води до преобръщане на същото. Няма пострадали лица. Второто превозно средство се отправя по страничен горски път, като водача и спътника изоставят МПС-то и напускат мястото на проверката.

Съвместните проверки със служителите на ОДМВР-София и СДВР продължават, като особено внимание се обръща на районите с висока концентрация на нарушения и обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина.