НачалоНовини 2021/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.09.2021 - Над 3000 дка борови гори на територията на три горски стопанства – ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Крумовград ще бъдат третирани срещу борова процесионка.

Предвидената авиобиологична борба ще се извърши в началото на м. септември под наблюдението на Лесозащитна станция – Пловдив.

Въздушното пръскане се прилага по направена прогноза за 2021 г., след приемане от Национална комисия по лесозащита и издадено предписание от ЛЗС - Пловдив. През миналата седмица, експертите по лесозащита извършиха контролно лесопатологично обследване на терен, което потвърждава направената прогноза. Целта на авиоборбата е да не се допусне масово обезлистване на боровете.

Препаратът, който ще се използва е на основата на Bacillus thuringiensis. Боровата процесионка е основен насекомен вредител в иглолистните гори(основно по боровите). Ежегодно вредителят се обследва в различни етапи от развитието му (чрез феромонови уловки, по зимни гнезда, по степен на обезлистване и чрез анализ на яйчени калъфчета) и се планират съответните лесозащитни мероприятия с цел ограничаване на повредите и разпространението му. В зимните гнезда (бели пашкули), наблюдавани по връхните клонки на боровете през зимния сезон, живеят гъсеници.  Те са покрити със силно алергизиращи парливи космици, поради което е добре да не се пипат с голи ръце, както и белите пашкули, в които се крият.

Предприети са всички действия за своевременно информиране на всички регистрирани пчелари за периода, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички заинтересовани лица чрез електронната платформа, съгласно нормативната уредба, свързана с провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.