НачалоНовини 2021/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.08.2021 - Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

На 14 август (събота) се открива ловът на дребен пернат дивеч. Ловците ще могат да ловуват за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

На проведеното заседание на Министерски съвет на 12.08.2021 г. е взето решение за изменение на Правилника за приложение ва Закона за лова и опазване на дивеча като се редуцират ловните излети на гургулицата от два на един седмично. Освен това се намалява отстрелната дневна норма за вида от 10 на 8 броя и за ловуващите по линия на организирания ловен туризъм от 30 на 24. Промените, които ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник, целят да се гарантира устойчивото стопанисване и защита на гургулицата в Република България. По този начин се следват мерките, заложени в Международния план за защита на този вид дивеч, като се отчита особеното значение на страната ни за популацията на гургулица. Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана, без да се засягат интересите на ловците.

Ловните излети на пернат дивеч ще се провеждат след задължителното издаване на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч. 

Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и поднормативната уредба. Ще се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват забранени средства и методи за ловуване.

И през този ловен сезон ще се съблюдава за спазването на установените норми за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, на мерките за биосигурност и за оповестяване за открити трупове на умрели диви свине.

Изпълнителна агенция по горите призовава ловците стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Разчитаме на високия морал и грижа на българския ловец за опазването на нашата природа.  

В ситуация на повишен риск от пожари призоваваме за изключителна отговорност и бдителност. 

На всички ловци желаем успех и наслука! 

Нека ловните излети бъдат изпълнени само с положителни емоции и удовлетвореност!