НачалоНовини 2021/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

17.05.2021 - Сянката на 1000-годишен благун събра любителите на Странджанската зеленика

Стотици природолюбители преминаха по предложените от Дирекцията на Природен парк „Странджа“ маршрути в първия ден на 17-ия Фестивал на зелениката. Фотоапарати и телефони днес са пълни със снимки на цъфнала зеленика, прекрасни гледки от Странджа и тайнствени параклиси.

Дългоочакваният Фестивал на странджанската зеленика събра под сянката на близо 1000-годишният дъб благун в м. Тулпан край малкотърновското село Заберново стотици природолюбители и приятели на ПП „Странджа“ към Изпълнителната агенция по горите.

Приветствие към присъстващите поднесе пръв кметът на общината-домакин на фестивала Илиян Янчев. Самият фестивал, посветен на 100-годишнината от първите научни проучвания в Странджа откри директорът на Природния парк инж. Румяна Цвяткова.

По традиция фестивалът започна с традиционните изпълнения на химна на Странджа „Ясен месец“ и безсмъртната като българската гора песен „Хубава си, моя горо“.

Преди старта на туристическите маршрути духа на гостите повдигнаха с изпълненията си самодейците от гр. Марко Търново и на ансамбъл Царево.