НачалоНовини 2019/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.04.2019 - Инж. Здравчо Тодоров и експерти от РДГ Кюстендил откриха „Седмица на гората“ на територията на област Перник

С награждаване на участниците във фотоконкурс и конкурс за рисунка бе открита „Седмица на гората“ на територията на област Перник. Инициативата е част от планираните мероприятия по случай празника, които протичат в партньорство с Областна администрация Перник и Югозападно държавно предприятие град Благоевград. Награждаването се състоя в областна администрация Перник, където сред красиви фотоси и рисунки, гражданите имаха възможност да се консултират с експерти от Дирекция по горите Кюстендил. Желаещите получиха фиданки от липа, люляк и кипарис, които да засадят в дворните си места.

„Над 100 са получените творби за обявените  конкурси на тема: „Нашата гора-Вълшебница“, като най-инициативни тази година са учениците от СУ „Васил Левски“ град Брезник и ОУ „ Христо Смирненски“ град Радомир. Сред тях са и голяма част от наградените ученици“, съобщи инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите Кюстендил.

Областният управител г-жа Ирена Соколова също приветства младите таланти и връчи първите награди за рисунка и фотография. Тя с удоволствие съобщи, че с всяка изминала година се увеличава броят на организациите и сдруженията, които се включват в инициативата с желание да я продължават и да бъдат активни участници в „зелени“ мероприятия.

По късно в двора на ДГ „Родолюбче“ гр. Перник експерти от РДГ Кюстендил и заместник областният управител инж. Павлов, съвместно с предучилищната група  засадиха  в двора на детската градина  различни широколистни видове фиданки и декоративни храсти. 

Малчуганите от своя страна поздравиха гостите с празнична програма и проведоха открит урок за опазване на природата. 

Всички деца получиха рекламни шапки, лакомства и семенца от черен бор, които да засадят и грижливо да отглеждат.