НачалоНовини 2019/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

02.04.2019 - Златна значка на Изпълнителна агенция по горите и „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти получи главният редактор на списание „Гора“

С особена тържественост днес в Аулата на Лесотехническия университет бе отбелязана важната за лесовъдската общност годишнина – 120 години горски печат в България.

Гостите на мероприятието - представители на ръководството на Изпълнителна агенция по горите, ЛТУ, бизнеса, сдружения, синдикати, журналисти, лесовъди, студенти се запознаха с историята и част от печатните издания, отразили и съхранили горското дело в продължение на 120 години. 

За изключителните заслуги на екипа на списание „Гора“ в развитието на горския печат със златна значка на Изпълнителна агенция по горите бе награден инж. Борис Господинов – главен редактор. Инж. Господинов бе удостоен и с най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – „Златно перо“. Г-жа Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на Съюза, връчи наградата с пожелание и в бъдеще екипът на списанието да бъде все така неотлъчно до болките и радостите на хората, които превърщат страната ни в райска градина.

Периодичният печат в България през 1899 г.  се сдобива с две нови издания – списание  „Лесовъдец“, и списание „Лесовъдска сбирка“. Като наследник на списание „Лесовъдец“, списание „Гора“ от 1992 г. до ден днешен ни запознава с актуалните теми и дейности в системата. Хиляди са публикуваните мнения, кореспонденции, репортажи и снимки. С дейността си екипът на редакцията е спомогнал за увековечаването в различни издания на дейности, извършвани в продължение на повече от столетие като залесяване, укротяване на порои, дърводобив, ловно стопанство, лесозащита. 

„Горската история я има благодарение лесовъдите и всички труженици в горския сектор, без които ние не можем да творим, да създаваме печатните издания“, подчерта инж. Борис Господинов. 

От своя страна редакцията на списание „Гора“ връчи грамоти на дейци и автори за приноса им в развитието на горската периодика и книжнина и по случай 120-годишнината на горския печат.