НачалоНовини 2019/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.03.2019 - Почетоха паметта на лесовъдите, отдали живота си за горското дело

Всяка година по традиция преди началото на Седмицата на гората, лесовъдската колегия засвидетелства своето уважение и преклонение пред всички лесовъди и горски служители от различните краища на България, отдали живота си за горското дело. 

Инж. Мирослав Джупаров, изпълнителен директор, директори на дирекции и експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), представители от Съюза на лесовъдите в България, Регионална дирекция по горите – София, преподаватели и студенти от Лесотехническия университет (ЛТУ), научни работници от Института по гората при БАН, ветерани лесовъди и приятели на гората взеха участие в събитието. Пред мемориала в двора на ЛТУ те отдадоха едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя в памет на загиналите лесовъди.

„Днес лесовъдската колегия се прекланя пред тези ратници на българската гора. Съюзът на лесовъдите в България (СЛБ) ще продължи да издирва своите герои и да работи за достойното им вписване в нашата горска история“, се  обърна в словото си към всички присъстващи проф. Иван Палигоров, председател на СЛБ. Той изрази благодарност към всеотдайния труд на предците, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори.