НачалоНовини 2018/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2018 - Проведе се двустранна българо-латвийска работна среща

На 20 март 2018 г. се проведе двустранна българо-латвийска среща за обмяна на опит и най-добри практики при стопанисването на горите и опазването на биологичното разнообразие. Инж. Росен Попсавов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите и ръководител на проект „Опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел в България“ приветства гостите, представители на латвийските държавна горска служба и предприятие, фонд за природата, орнитологично общество и медии. По време на проведените разговори бяха обсъдени теми, свързани с горите и горското стопанство в двете държави и опита по устойчиво управление и опазване на горските територии и тяхното богато биологично разнообразие.

В рамките на проведената работна среща в заседателната зала на Изпълнителна агенция по горите бяха изнесени презентации за горските сектори на двете страни и за изпълняваните сходни проекти по програма LIFE, а именно българският „Опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел в България“ и „Консервационни ангажименти за малкия креслив орел в Латвия“. Участниците в срещата обсъдиха важни за двете страни въпроси като се обединиха около възможностите за укрепване на двустранното сътрудничество, в т.ч. чрез участие в предстояща международна конференция за малкия креслив орел в Латвия.

Програмата на гостите от Латвия продължи с теренно посещение в Югоизточна България, където Българско дружество за защита на птиците, партньор на ИАГ по проект „Горите на орела“, ще представи постигнатите проектни резултати и най-добри практики за управление на хабитата на орела – българските гори.