НачалоНовини 2018/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2018 - Ролята на горите за урбанизираните територии, обсъждаха на среща в ИАГ

Срещата се проведе във връзка с отбелязване на Международния ден на горите – 21 март.  Честванията тази година се провеждат под мотото „Гори и устойчиви градове“

Важността на горите за урбанизираните територии и възможностите за повишаване на техните  екологични, социални и икономически функции обсъждаха горски експерти на проведена днес среща в Изпълнителна агенция по горите. 

„Днес  целият цивилизован свят признава, че гората е основен  природообразуващ фактор, който гарантира качеството на живот на хората. Това определя и увеличава нашата отговорност като лесовъди. Поставя много по-високи изисквания към лесовъдската професията и насочва усилията ни към адаптивно управление и поддържане на жизнени продуктивни и многофункционални гори“, това каза инж. Росен Попсавов, зам. изпълнителен директор на ИАГ при откриването на срещата. В контекста на българското европредседателство, Международният ден на горите е повод да напомним, най-вече на нас самите, че България може да се гордее с едни от най-добре съхранените и стопанисвани гори. Тя се нарежда на трето място сред страните на континента по биологично разнообразие. Горите ни заемат над 4 млн. ха като през последните 15 години площта им е нараснала с близо половин милион хектара, подчерта той. 

Събитието се проведе във връзка с честванията на Международния ден на горите, който се отбелязва тази година за 46-ти път. Тази дата е избрана по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г. и e подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие през 1972 г. Инж. Деница Пандева, директор на дирекция „Проекти и международни дейности“ изнесе презентация, в която подчерта, че целта на отбелязването на  Международния ден на горите в целия свят е още веднъж да се фокусира вниманието върху ефективното стопанисване и опазване на всички гори на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят.