НачалоНовини 2017/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.08.2017 - Обсъждаха здравословното състояние на горите в Сливен и Ямбол

   Съвещание във връзка със здравословното състояние на горите на територията на областите Сливен и Ямбол се проведе миналата седмица. Специалисти и горски експерти от Регионална дирекция по горите (РДГ) - Сливен, Лесозащитна станция – Варна, Югоизточно държавно предприятие – Сливен, горските стопанства, частно практикуващи лесовъди и представители на общините и медиите в областта обсъждаха проблемите, свързани със съхненето на иглолистните култури, причинени от болести и вредители и набелязаха мерки за решаване на проблема. 

   Директорът на РДГ-Сливен инж. Мирослав Маринов изрази своето безпокойство относно увеличаващите се площи засегнати от съхнене, като до средата на 2017 г. от съхнене са засегнати над 1400 хектара в териториалния обхват на дирекцията.  За 2016 г. инвентаризираните изсъхнали насаждения са били 1200 хектара. Засегнати са предимно ландшафтни гори в близост до населените места.

   За ограничаване на съхненето са започнати санитарни сечи от всички собственици. Изпратени са указания за ритмична експедиция и транспорт на добитата дървесина.